Author Topic: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG  (Read 1650 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kowal

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #15 on: 07 05 2018, 11:43:14 »
U mnie ta sama sytuacja. Komunikat: "Nie można nawiązać bezpiecznego połączenia". Win XP
« Last Edit: 07 05 2018, 11:45:19 by Kowal »
 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 256
  • Karma: 12
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #16 on: 07 05 2018, 12:01:05 »
Bez raportu połączeń będzie ciężko. A tylko dla win XP spróbujcie jeszcze dorzucić sobie wtyczkę OpenSSL, to tak na ślepo i na szybko bo nawet nie mam jak sprawdzić XP na ten moment.
 

Offline Kowal

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #17 on: 07 05 2018, 12:23:31 »
Dzięki wielkie, zainstalowanie wtyczki rozwiązało problem :)
 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 256
  • Karma: 12
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #18 on: 07 05 2018, 12:25:30 »
Świetnie. Dzięki za potwierdzenie. Trzeba będzie to dorzucić do ogólnych informacji.
 

Offline rolka

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #19 on: 07 05 2018, 12:30:48 »
Goraf- jesteś bogiem, wyobraź to sobie!

Wtyczka Open SSL usuwa problemy z połączeniem.

Baaardzo dziękuję!
 

Offline adam.zimolag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #20 on: 08 05 2018, 08:31:46 »
Dziś po aktualizacji przestało mi się łączyć z GG, mam Win 8.1. Dodanie OpenSSL nie pomogło

 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 256
  • Karma: 12
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #21 on: 08 05 2018, 12:02:36 »
adam.zimolag, usuń wtyczkę OpenSSL. Jest ona przeznaczona wyłącznie dla Win XP. Pod innymi systemami może czasem sprawiać problemy

Żeby móc podjąć próby naprawy błędu itp. najpierw trzeba spróbować zlokalizować jego przyczynę:
  • Dorzuć VersionInfo.
  • Czy wyskakuje jakiś dymek z błędem? (zakładając że masz dymki/popupy)
  • Problemy/błędy z połączeniem mogą być widoczne w Raporcie połączeń (z włączonym logowaniem dla rdzenia i Twojego konta gg), ale lepiej nie wrzucać go bezpośrednio na forum bo w tym momencie może zawierać Twoje dane uwierzytelniające, więc musiałbyś je wcześniej pousuwać i dopiero wtedy wkleić lub nawet lepiej przesłać w prywatnej wiadomości. Możesz też popatrzeć czy nie zauważysz tam jakiegoś konkretnego komunikatu błędu i wkleić ten fragment choć może to być niepełna informacja. Możesz też to wszystko podejrzeć przy użyciu wtyczki Console aniżeli bawić się tworzeniem tych plików tekstowych.

Dodatkowo, to jak należy rozumieć po dzisiejszej aktualizacji? Że po wczorajszej działało a po dzisiejszej przestało?
« Last Edit: 08 05 2018, 12:06:14 by Goraf »
 

Offline adam.zimolag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #22 on: 08 05 2018, 12:45:45 »
Wtyczkę usunąłem ale nawet jak jej nie miałem to też nie działało. Aktualizację zrobiłem dopiero dziś stąd problem dopiero od dziś - przed kilkoma sekundami ponownie aktualizował się rdzeń Mirandy ale nadal to samo. Mam dymek z informacją - GG Nie można nawiązać połączenia. errno=13: Permission denied

VersionInfo
Quote (selected)
CPU: Intel(R) Core(TM) i7 CPU 920 @ 2.67GHz [Intel64 Family 6 Model 26 Stepping 5] [DEP Enabled] [8 CPUs]
Installed RAM: 8191 MBytes
Microsoft Windows 8.1 Professional Edition, 64-bit (build 9600)
Internet Explorer: 9.11.9600.18978 (build 99600)
Administrator privileges: Yes
OS Languages: (UI | Locale (User/System)) : Polish/Polish | Polish/Polish
Free disk space on Miranda partition: 131428 MBytes

Miranda NG Version: 0.95.8 build #19947 (c575dc94be) x64
Build time: 8 May 2018 15:21:40
Profile: C:\Users\adam.zimolag\AppData\Roaming\Miranda\Workspace\Workspace.dat (MDBX database driver)
Profile size: 46379008 Bytes
Profile creation date: 27 Nov 2017 15:37:48
Language pack: Polish (PL) [0415]
Service Mode: No

Active Plugins (21):
¤ AVS.dll v.0.98.1.1 [7 May 2018 22:53:02] - Avatar service
¤ Clist_modern.dll v.0.9.1.7 [7 May 2018 22:53:28] - Modern contact list
¤ CrashDumper.dll v.0.1.0.1 [8 May 2018 15:22:12] - Crash dumper
¤ Dbx_mdbx.dll v.0.95.8.7 [8 May 2018 15:23:00] - Miranda NG MDBX database driver
¤ Dbx_mmap.dll v.0.95.8.1 [8 May 2018 15:21:44] - Miranda NG mmap database driver
¤ Dummy.dll v.0.2.0.0 [8 May 2018 15:22:46] - Dummy protocol
¤ GG.dll v.0.11.0.4 [7 May 2018 22:53:18] - Gadu-Gadu protocol
¤ historypp.dll v.1.5.1.5 [18 Apr 2018 22:19:48] - History++
¤ ICQ.dll v.0.95.8.1 [7 May 2018 22:53:06] - IcqOscarJ protocol
¤ IEView.dll v.1.5.0.1 [7 May 2018 22:53:10] - IEView
¤ Import.dll v.0.95.8.6 [8 May 2018 15:21:56] - Import contacts and messages
¤ IRC.dll v.0.95.7.2 [7 May 2018 22:53:06] - IRC protocol
¤ Jabber.dll v.0.11.0.5 [7 May 2018 22:53:32] - Jabber protocol
¤ MSN.dll v.0.14.0.2 [7 May 2018 22:53:34] - MSN protocol
¤ mTextControl.dll v.0.8.0.1 [7 May 2018 22:53:12] - Miranda text control
¤ NewXstatusNotify.dll v.1.4.0.11 [7 May 2018 22:53:12] - xStatus notify
¤ PluginUpdater.dll v.0.1.2.5 [7 May 2018 22:53:34] - Plugin updater
¤ Popup.dll v.2.1.1.12 [7 May 2018 22:53:14] - Popup plus
¤ SmileyAdd.dll v.0.3.0.1 [7 May 2018 22:53:42] - SmileyAdd
¤ Tipper.dll v.2.1.0.7 [7 May 2018 22:53:16] - Tipper
¤ TopToolBar.dll v.0.8.0.5 [7 May 2018 22:53:20] - TopToolBar

Unloadable Plugins (4):
¤ mHI.dll v.0.0.0.0 [3 Oct 2016 12:09:07] - <unknown>
    This dll is not a Miranda plugin and should be removed from plugins directory

¤ mtextcontrolA.dll v.0.0.0.0 [3 Oct 2016 12:09:13] - <unknown>
    This dll is not a Miranda plugin and should be removed from plugins directory

¤ toolbar_icons.dll v.0.0.0.0 [3 Oct 2016 12:09:15] - <unknown>
    This dll is not a Miranda plugin and should be removed from plugins directory

¤ updater.dll v.0.0.0.0 [3 Oct 2016 12:09:15] - <unknown>


Protocols and Accounts:
-------------------------------------------------------------------------------
AIM                      0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
Dummy                    0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
GG                       1 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
ICQ                      0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
IRC                      0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
JABBER                   1 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
MSN                      0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
TLEN                     0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
WhatsApp                 0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
XFire                    0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
YAHOO                    0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
ConnectionNotify         0 - Enabled 1 - Disabled  Not Loaded
MetaContacts             1 - Enabled 0 - Disabled  Loaded

Icon Packs:
-------------------------------------------------------------------------------
 HistoryPP_icons.dll [7 May 2018 22:54:40]
 Proto_AIM.dll [8 Nov 2017 1:09:52]
 Proto_Dummy.dll [8 May 2018 15:23:16]
 Proto_GG.dll [7 May 2018 22:54:38]
 Proto_ICQ.dll [7 May 2018 22:54:38]
 Proto_IRC.dll [7 May 2018 22:54:38]
 Proto_Jabber.dll [7 May 2018 22:54:38]
 Proto_MetaContacts.dll [8 May 2018 15:23:16]
 Proto_MSN.dll [7 May 2018 22:54:38]
 Proto_Yahoo.dll [27 Sep 2016 16:43:08]
 Toolbar_icons.dll [7 May 2018 22:54:40]
 xStatus_ICQ.dll [7 May 2018 22:54:38]
 xStatus_Jabber.dll [7 May 2018 22:54:38]





[14:44:09 10BC] [GG_1] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 40071.
[14:44:09 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Nie można nawiązać połączenia. errno=13: Permission denied
[14:44:10 18E0] UPnP Gateway detected 0, Control URL:
[14:44:12 10BC] [GG_1] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 1.
[14:44:12 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Connecting with number 241234789, status 40072 and description "<none>".
[14:44:12 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Connecting to manually specified host 91.214.237.112 (91.214.237.112) and port 443.
[14:44:13 10BC] [GG_1] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 40071.
[14:44:13 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Nie można nawiązać połączenia. errno=13: Permission denied
[14:44:16 10BC] [GG_1] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 1.
[14:44:16 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Connecting with number 241234789, status 40072 and description "<none>".
[14:44:16 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Connecting to manually specified host 91.214.237.116 (91.214.237.116) and port 443.
[14:44:17 10BC] [GG_1] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 40071.
[14:44:17 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Nie można nawiązać połączenia. errno=13: Permission denied
[14:44:20 10BC] [GG_1] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 1.
[14:44:20 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Connecting with number 241234789, status 40072 and description "<none>".
[14:44:20 10BC] [GG_1] mainthread() (20f3360): Connecting to manually specified host 91.214.237.120 (91.214.237.120) and port 443.
« Last Edit: 08 05 2018, 16:49:19 by Goraf »
 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 256
  • Karma: 12
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #23 on: 08 05 2018, 12:57:38 »
Masz może włączone jakieś opcje proxy w ustawieniach protokołów jak to pokazywał rolka kilka postów wcześniej?

Jeżeli tak, to popróbuj z wyłączonymi.
 

Offline adam.zimolag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #24 on: 08 05 2018, 13:22:52 »
Mam Ustal nazwy hostów przez proxy (ale bez tego też nie działa). Sieć mam z proxy więc to mam ustawione - dziwne że dopiero po aktualizacji przestało się łączyć
 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 256
  • Karma: 12
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #25 on: 08 05 2018, 14:03:21 »
W aktualizacji zostało narzucone aby wtyczka bezwzględnie używała szyfrowanego połączenia (jak można pośrednio podejrzeć w opcjach na zakładce zaawansowane, danego konta), a dodatkowo adresy serwerów zostały wpisane ręcznie by łączyć się bezpośrednio z nimi, gdyż serwer centralny GG nie obsługuje szyfrowanego połączenia i pierwsze, wstępne połączenie z nim, aby ustalić właściwy adres serwera do komunikacji musiało być tak czy siak niezabezpieczone bez względu na ustawienia, więc trochę niefajno. A wpisanie adresów na stałe ma go i ten problem obejść. To po pierwsze. A po drugie to wcześniej wtyczka działała tak, że jeżeli ktoś miał ustawione aby połączenie było zabezpieczone/używało SSL, a nie udało się takiego nawiązać to łączyła się bez niego, tak po prostu, nawet chyba nie informując, co w sumie jeszcze bardziej niefajno (no chyba że są miłośnicy sytuacji że ktoś im może w każdym momencie podglądać wiadomości). A teraz jak się nie uda, to się nie uda i jest błąd.

Z tego co piszesz wychodzi na to, że wtyczka nie potrafi obsłużyć poprawnie kombinacji proxy+SSL. Kto wie, może wcześniej się udawało bo jak nie poszło przez SSL, to łączyło po cichu normalnie. Możesz spróbować dwie rzeczy. Jak zobaczysz na zakładce opcji zaawansowanych wspomniane opcje są nieaktywne. Jednak możesz mieć do nich dostęp przy użyciu wtyczki DbEditor. Po jej zainstalowaniu będziesz mógł z menu głównego "Profil -> Edytor profilu" uruchomić jej okno. W panelu po lewej w ustawieniach znajdź "folder" z wewnętrzną nazwą Twojego konta GG (będzie to najpewniej "GG" z jakimś numerem) i zaznacz go. Po prawej pojawią się wpisy wszelkich ustawień. Będą Cię interesować dwie pozycje, "ManualHost" oraz "SSLConnection", które to odpowiadają opcjom "Podaj adresy serwerów hostów ręcznie" oraz "Używaj szyfrowanego połączenia SSL". Ich wartości są ustawione na jeden, co oznacza, że są włączone. Spróbuj najpierw wyłączyć pierwszą ustawiając z dwukliku jej wartość na zero i sprawdź czy coś dało. Jak nie da, to wyłącz też i drugą opcję w ten sam sposób, i sprawdź.
« Last Edit: 08 05 2018, 14:38:47 by Goraf »
 

Offline adam.zimolag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #26 on: 09 05 2018, 07:11:48 »
Po wyłączeniu ManualHost i SSLConnection udało się.
 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 256
  • Karma: 12
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #27 on: 09 05 2018, 08:38:56 »
No to prawdopodobnie po wyłączeniu działa tak jak poprzednio. Teraz decyzja należy do Ciebie, jednak łączenie się bez SSL nie jest zalecane.