Author Topic: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG  (Read 48 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hikg41Topic starter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« on: 07 01 2018, 14:35:25 »
Witam wszystkich,
 z racji tego, że najpierw Konnekt, a potem WTW umarło, chcę się przeprosić z Mirandą i zacząć na niej działać. Bo projekt chyba jeszcze żyje?

Jednakże informacje zawarte w "Miranda-NG: Podstawy konfiguracji" są dalece niewystarczające by program ten mógł być chociażby namiastką Konnekta a co dopiero następcą WTW (który przecież też w założeniach był minimalistyczny: wersja z instalatora nie posiadała obsługi dźwięków).

A więc tak: ściągnąłem instalator wersji stabilnej (0.95.7). Oprócz tego pobrałem wtyczkę do obsługi emotikon: SmileyAdd (o dziwo: działało bez nadmiernych problemów), oraz sugerując się innym tematem (link: https://forum.miranda-ng.org/index.php?topic=5320.0) zainstalowałem Status Managera.

Lista problemów:
1. Rozłącza się. Jedyne co zadziałało, to oznaczenie w "keep status" opcji "check connection" ( "startup status" i "advanced auto away" są odznaczone, ale to nic  nie zmienia), wynikiem jest to, że jak się rozłączy, to po kilku sekundach ponownie się połączy. Niedopuszczalne jest do mnie, żebym widział tylko część dochodzących do mnie wiadomości i musiał zerkać na telefon, czy wszystko jest O.K. Ani Konnekt, ani WTW, ani IM+, ani gg na telefon nie robiło takich rzeczy. Jedynie gg na Andorida się rozłącza i w tym samym momencie łączy.

Netlog.txt pisze mi tak:

[17:10:36 20E8] [GG] mainthread() (2551890): Event: GG_EVENT_MULTILOGON_INFO
[17:10:36 20E8] [GG] mainthread(): Concurrent sessions count: 2.
[17:10:38 20E8] [GG] mainthread() (2551890): Event: GG_EVENT_MULTILOGON_MSG
[17:10:49 20E8] [GG] mainthread() (2551890): Event: GG_EVENT_MULTILOGON_MSG
[17:11:14 20E8] [GG] mainthread() (2551890): Connection closed.
[17:11:14 20E8] [GG] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 40071.
[17:11:14 20E8] [GG] setalloffline(): started. Setting buddies offline
[17:11:15 1284] [GG] dccmainthread(): end. DCC Server Thread Ending
[17:11:15 20E8] [GG] mainthread(): end. (2551890) Server Thread Ending


Nawiasem mówiąc, to program w logu zapisuje dokładnie, kiedy został rozłączony - dlaczego więc opcja sprawdzania co 10 sekund, czy jest połączony i wg tego ponowne łączenie?

2. W momencie, kiedy mam zminimalizowane okienko na pasku na jednym kontakcie, a napisze do mnie inny, to okno się podświetla, ale zostaje nazwa kontaktu, na jakiej poprzestałem. Jest jakaś wtyczka, czy coś da się kliknąć, żeby działało to tak jak należy?

Lista pytań:
a) Czy da się zrobić coś, żeby były widoczne awatary na liście kontaktów?

b) Czy da się zrobić coś, żeby były widoczne opisy na liście kontaktów?

c) Czy istnieje możliwość importu historii z gg,wtw, konnekta lub z gg online? Synchronizacja z gg online byłaby super.

d) Czy Miranda obsługuje wysyłanie plików przez gg?

e) Czy jest możliwość, by wysłane linki do obrazków wyświetlały się jako obrazki w oknie? Tak jak jest to w webowym gadu?

f) Czy takie same problemy i niefunkcjonalności istnieją na innych protokołach? Szczególnie to rozłączanie jest dla mnie przedziwne, bo nigdy i nigdzie w żadnym komunikatorze czegoś takiego nie spotkałem ani razu.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki przybliżające chociaż rozwiązanie problemu.
 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 176
  • Karma: 9
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #1 on: 07 01 2018, 17:37:10 »
Projekt żyje i ma się w miarę w porządku, co nie znaczy że to samo można powiedzieć o wtyczce do GG. Jest ona dość przestarzała i aktualnie nie ma żadnego programisty który by się nią zajmował, więc też i niekoniecznie będzie ona w stanie spełnić Twoje oczekiwania. Już długo nie używam tej wtyczki, więc nie wiem na ile będę w stanie pomóc.


KeepStatus jest od tego aby próbować ponownie się połączyć z danym protokołem wtedy gdy wystąpi jakieś nieprzewidziane rozłączenie, jak np. utrata łączności z siecią, lub jakiś błąd. To nie tak że sprawdza co 10 sek, to jest całkiem co innego. Nie wiem dokładnie do czego tu się odnosisz ale być może do opcji która ustala odstęp czasu pomiędzy kolejnymi próbami przywrócenia połączenia.


Jeżeli Cię rozłącza to musi być ku temu jakiś powód, jakieś problemy. Nie pokazuje się jakiś dymek z błędem? (jeżeli masz np wtyczkę PopUp dodającą je). Nie ma w logu nic więcej poza tym fragmentem? Bo z tego co pokazujesz to wygląda trochę tak jakby rozłączało się dlatego, że jesteś zalogowany i w innych miejscach. Jeżeli to by miało być powodem, to możesz to łatwo sprawdzić poprzez najpierw wylogowanie się z innych miejsc (jak telefon) a dopiero po tym połączenie się z Mirandy. Nie pamiętam ale wydaje mi się że wielosesysjność powinna działać, jednak kto wie. Gdyby to jednak to było źródłem to będziesz się musiał zastanowić czy dalej w to brnąć.


Jak już wspominałem wtyczka jest dość stara i wielu "nowych" rzeczy nie obsługuje. Jednym z krytycznych mankamentów byłby w tym momencie pewnie brak synchronizacji czy historii/wiadomości czy choćby nawet i kontaktów. Użytkowanie jej, do łatwych by pewnie nie należało póki co. Jeżeli zdecydujesz się mimo tego, to wtedy możemy zagłębić się w pozostałe punkty/pytania
 

Offline hikg41Topic starter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #2 on: 14 01 2018, 16:16:49 »
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź. Niestety dopiero teraz miałem czas na spokojnie to odczytać.

Jeżeli wtyczka GG nie jest rozwijana, to które są? Hangouts, Skype, FB? Czy jest w nich synchronizacja online?

Ostatecznie mogę sobie zostawić WTW do gg, a Mirandy używać do pozostałych protokołów.

Wtedy prosiłbym bardzo o informację, czy mogę coś zrobić, żeby awatary i opisy były widoczne na liście kontaktów? I jak zrobić, żeby okno kontaktów Mirandy nie "wycinało" mi ekranu, czy jak nazwać to co robi?

Jeżeli chodzi o GG, to zauważyłem zaraz po napisaniu posta, że  w opcjach protokołu jest możliwość zaznaczenia natychmiastowego ponownego łączenia w przypadku rozłączenia. Jednakże jeżeli ktoś napisze w tym momencie, to Miranda tego nie odbierze. Trochę szkoda. Sam log jest dłuższy, ale nie chciałem go wklejać ze względu na to, że trochę musiałbym popracować nad cenzurą numerów GG.

Bardzo możliwe, że powodem jest "multisesyjność", ale w takim razie dlaczego WTW i IM+ na WindowsPhone nie mają takich problemów? Jeżeli to by było problemem, to jest coś do zrobienia, poza zrezygnowaniem z logowania z innych miejsc?
 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 176
  • Karma: 9
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #3 on: 14 01 2018, 18:09:54 »
Jeżeli popatrzysz na listę wspieranych protokołów
https://wiki.miranda-ng.org/index.php?title=Miranda_NG:Opis#Wspierane_protoko.C5.82y
to wszystkie muszą działać, bo jeżeli któryś przestaje, a nie ma wsparcia lub nie ma go kto naprawić, to wylatuje na (nazwijmy to) cmentarzysko i albo go ktoś kiedyś wskrzesi lub nie. Czyli wszystko z tej listy działa. Natomiast jeżeli chodzi o ciągły rozwój to wszystkie główny z listy (jak Facebook, Tox, Steam, Skype, Discord, Jabber) go mają.


Jeżeli chodzi o wtyczkę gg to może rzeczywiście tymczasowe WTW byłoby lepszym rozwiązaniem. Natomiast nie skreślałbym jej całkowicie, może zostanie odświeżona w przyszłości. I tak, prawdopodobnym problemem może być wielosesyjność. Dlaczego np w WTW to nie problem? Nie sprawdzałem dokładnie ale w moim przekonaniu ma "świeższą" wtyczkę, i obsługuje nowszą wersję protokołu (nie mylić z wersją wtyczki), oraz jego funkcje.

Opcje od tego co pokazywać na liście kontaktów są głównie zebrane w oknie opcji, w podgałęzi "Lista kontaktów -> Obiekty w wierszu". Przeglądnij sobie tamtejsze zakładki. To o co pytasz masz w załączonych screenach.
To jest dla wtyczki ClistModern. W sumie nie pytałem i zakładam że taką używasz.

"Wycinanie" ekranu przez okno kontaktów? Że przez listę? A to nie mówiłeś czasem o oknie wiadomości? Teraz to już tym bardziej nie rozumiem o czym mówisz. Dałoby się do tego zrobić jakieś screeny lub coś podobnego? Ewentualnie możesz wysłać wiadomością prywatną jeżeli nie chcesz tu zamieszczać.

Dla pewności przydałoby się też wiedzieć jakie to masz rzeczywiście te wtyczki włączone. W tym celu dodaj VersionInfo, wstawiając je tu pomiędzy tagi spoiler o tak:
Code: [Select]
[spoiler=VersionInfo]
I tu Twoje VersionInfo
[/spoiler]
 
The following users thanked this post: hikg41

Offline hikg41Topic starter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #4 on: 15 01 2018, 00:19:21 »
Nie byłbym pewien, czy rzeczywiście chodzi o wersję protokołu, bo WTW też ze 2 lata jest nieaktualizowane. Co ciekawe: GG na Androida też się rozłącza (no ale obsługuje archiwum online) a na pewno obsługę najnowszego protokołu :-)


Dzięki wielkie za idiotoodporną instrukcję włączenia awatarów :-) Teraz działa :-)

Co do okna to chodzi mi o taki efekt:



Czyli Miranda zwęża mi tutaj firefoxa (i ogólnie pulpit), zamiast być traktowana jak zwykłe okno i nakładać się na/za pozostałe okna.

Jeżeli to nie problem, to chciałbym jeszcze wiedzieć, czy da się włączyć opcję, żebym widział pełen opis w kilku linijkach? :-) Internet milczy przy haśle "Miranda NG text wrap"

A jeżeli chodzi o wtyczki, to tak to wygląda:

VersionInfo
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz [Intel64 Family 6 Model 58 Stepping 9] [DEP Enabled] [4 CPUs]
Installed RAM: 16276 MBytes
Microsoft Windows 10 , 64-bit (build 16299)
Internet Explorer: 9.11.16299.0 (build 916299)
Administrator privileges: No
OS Languages: (UI | Locale (User/System)) : Polish/Polish | Polish/Polish
Free disk space on Miranda partition: 56980 MBytes

Miranda NG Version: 0.95.7 build #18771 (6defdc1294) x64
Build time: 2 Dec 2017 12:59:28
Profile: D:\Miranda NG\Profiles\Hubert\Hubert.dat (dbx mmap driver)
Profile size: 458752 Bytes
Profile creation date: 5 Jan 2018 14:59:03
Language pack: No language pack installed
Service Mode: No

Active Plugins (20):
¤ AdvaImg.dll v.0.11.0.2 [2 Dec 2017 13:00:56] - Miranda image services
¤ AVS.dll v.0.95.3.4 [2 Dec 2017 12:59:32] - Avatar service
¤ BasicHistory.dll v.1.0.1.10 [2 Dec 2017 13:00:32] - Basic history
¤ Clist_modern.dll v.0.9.1.7 [2 Dec 2017 13:00:04] - Modern contact list
¤ CrashDumper.dll v.0.0.5.2 [2 Dec 2017 13:00:06] - Crash dumper
¤ Dbx_mmap.dll v.0.95.3.1 [2 Dec 2017 12:59:32] - Miranda NG mmap database driver
¤ Facebook.dll v.0.3.3.2 [2 Dec 2017 13:00:04] - Facebook RM
¤ GG.dll v.0.11.0.3 [2 Dec 2017 12:59:44] - Gadu-Gadu protocol
¤ HistoryStats.dll v.0.2.1.1 [2 Dec 2017 13:01:08] - HistoryStats
¤ ICQ.dll v.0.11.3.5 [2 Dec 2017 12:59:38] - IcqOscarJ protocol
¤ Import.dll v.0.95.4.3 [2 Dec 2017 12:59:30] - Import contacts and messages
¤ IRC.dll v.0.11.0.3 [2 Dec 2017 12:59:34] - IRC protocol
¤ Jabber.dll v.0.11.0.5 [2 Dec 2017 13:00:06] - Jabber protocol
¤ MSN.dll v.0.14.0.1 [2 Dec 2017 12:59:52] - MSN protocol
¤ PluginUpdater.dll v.0.1.2.5 [2 Dec 2017 13:00:10] - Plugin updater
¤ SkypeWeb.dll v.0.12.2.5 [2 Dec 2017 13:00:58] - Skype protocol (Web)
¤ SmileyAdd.dll v.0.2.4.2 [2 Dec 2017 12:59:50] - SmileyAdd
¤ StatusManager.dll v.0.11.2.3 [2 Dec 2017 13:01:04] - Status manager
¤ TabSRMM.dll v.3.5.0.7 [2 Dec 2017 12:59:42] - TabSRMM
¤ TopToolBar.dll v.0.8.0.4 [2 Dec 2017 12:59:56] - TopToolBar

Unloadable Plugins (1):
¤ DbChecker.dll v.0.0.0.0 [2 Dec 2017 13:00:06] - <unknown>
    Plugin statically linked to missing module: mir_core.mir
    Plugin statically linked to missing module: mir_app.mir


Protocols and Accounts:
-------------------------------------------------------------------------------
Facebook                 1 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
GG                       1 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
ICQ                      0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
IRC                      0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
JABBER                   0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
MSN                      0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
SKYPE                    0 - Enabled 0 - Disabled  Loaded
MetaContacts             1 - Enabled 0 - Disabled  Loaded

Icon Packs:
-------------------------------------------------------------------------------
 HistoryPP_icons.dll [2 Dec 2017 13:02:04]
 Proto_Facebook.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 Proto_GG.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 Proto_ICQ.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 Proto_IRC.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 Proto_Jabber.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 Proto_MetaContacts.dll [2 Dec 2017 13:02:04]
 Proto_MSN.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 Proto_Skype.dll [2 Dec 2017 13:02:06]
 TabSRMM_icons.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 Toolbar_icons.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 xStatus_ICQ.dll [2 Dec 2017 13:02:02]
 xStatus_Jabber.dll [2 Dec 2017 13:02:02]

A i przy okazji" na facebooku zdarzają się lagi. Nie zwykłem rozmawiać przez ichniego czata: czy to wynika ze specyfiki protokołu, czy to jednak problem może leżeć w Mirandzie?

Jeszcze raz dziękuję :-)
« Last Edit: 15 01 2018, 00:29:26 by Goraf »
 

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 176
  • Karma: 9
Odp: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #5 on: 15 01 2018, 01:03:50 »
No to nie licząc krytycznych poprawek, ta wtyczka jest nieaktualizowana troszkę dłużej, więc no..

Co do wcinania, to jest to taki specjalny tryb (dokowanie), który ustawia się gdy przeciągając/pozycjonując okno mirandy przeciągnie się je trochę za krawędź pulpitu. Opcje od tego masz na screenie (nie sugeruj się pokazanymi tam ustawieniami, chodzi tylko o ich lokalizację). Najpierw oddokuj listę chwytając za pasek tytułowy na górze, tam gdzie pisze "Miranda NG" i odciągając w stronę pulpitu. Jeżeli będziesz to robił mając jakieś okno zmaksymalizowane, tak jak tego firefox'a, to od razu zobaczysz efekt. I tak samo możesz później wykorzystać takie zmaksymalizowane okno przy ustawianiu sobie listy kontaktów, co by nie przesadzić z przesunięciem do  krawędzi. Ewentualnie jak w ogóle nie chcesz takiego zachowania, to odznacz opcję "Dokuj do krawędzi", w ten sposób będziesz mógł przesunąć listę poza krawędź. Żeby ustawić sobie listę dokładnie do krawędzi możesz skorzystać z opcji "Przyciąganie do krawędzi". Gdybyś chciał ustawiać jakoś dokładniej to może to ułatwić wtyczka StartPosition, choć chyba nie będzie tu potrzebna.

Co do pełnego opisu w kilku linijkach, to nie wiem. Podpytam. Ale jak opis się nie mieści to powinno pokazywać trzy kropki na końcu (jest taka opcja w ustawieniach), a pełny opis zawsze można podglądnąć klikając prawym na kontakt i wybierając "Pokaż opis". Otworzy się okienko z opisem.

Facebookowe lagi, hmm.. Możesz zrobić dla pewności test otwierając fb w przeglądarce, tak żeby go mieć w tle, ale pisać w okienku Mirandy, i porównać jak dochodzą wiadomości. Jak będzie zacinać to pomyślimy/zgłosimy.
 
The following users thanked this post: hikg41

Offline Goraf

  • Beta Tester
  • *****
  • Posts: 176
  • Karma: 9
Re: Konfiguracja Mirandy do użycia z GG
« Reply #6 on: 15 01 2018, 12:29:02 »
Co do opisów to wygląda na to że lista kontaktów nie ma takiej funkcjonalności i pozostaje podglądać całość opisu tak jak napisałem. Ewentualnie żeby czegoś nie przeoczyć jest wtyczka która pokazuje powiadomienia gdy ktoś zmienia opis. Chyba nawet potrafi pokazać w dymku z jakiego na jaki. Wtyczka to NewXstatusNotify (a.k.a. xStatus notify)