Witam wszystkich,
z racji tego, że najpierw Konnekt, a potem WTW umarło, chcę się przeprosić z Mirandą i zacząć na niej działać. Bo projekt chyba jeszcze żyje?
Jednakże informacje zawarte w "Miranda-NG: Podstawy konfiguracji" są dalece niewystarczające by program ten mógł być chociażby namiastką Konnekta a co dopiero następcą WTW (który przecież też w założeniach był minimalistyczny: wersja z instalatora nie posiadała obsługi dźwięków).
A więc tak: ściągnąłem instalator wersji stabilnej (0.95.7). Oprócz tego pobrałem wtyczkę do obsługi emotikon: SmileyAdd (o dziwo: działało bez nadmiernych problemów), oraz sugerując się innym tematem (link:
https://forum.miranda-ng.org/index.php?topic=5320.0) zainstalowałem Status Managera.
Lista problemów:
1. Rozłącza się. Jedyne co zadziałało, to oznaczenie w "keep status" opcji "check connection" ( "startup status" i "advanced auto away" są odznaczone, ale to nic nie zmienia), wynikiem jest to, że jak się rozłączy, to po kilku sekundach ponownie się połączy. Niedopuszczalne jest do mnie, żebym widział tylko część dochodzących do mnie wiadomości i musiał zerkać na telefon, czy wszystko jest O.K. Ani Konnekt, ani WTW, ani IM+, ani gg na telefon nie robiło takich rzeczy. Jedynie gg na Andorida się rozłącza i w tym samym momencie łączy.
Netlog.txt pisze mi tak:
[17:10:36 20E8] [GG] mainthread() (2551890): Event: GG_EVENT_MULTILOGON_INFO
[17:10:36 20E8] [GG] mainthread(): Concurrent sessions count: 2.
[17:10:38 20E8] [GG] mainthread() (2551890): Event: GG_EVENT_MULTILOGON_MSG
[17:10:49 20E8] [GG] mainthread() (2551890): Event: GG_EVENT_MULTILOGON_MSG
[17:11:14 20E8] [GG] mainthread() (2551890): Connection closed.
[17:11:14 20E8] [GG] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 40071.
[17:11:14 20E8] [GG] setalloffline(): started. Setting buddies offline
[17:11:15 1284] [GG] dccmainthread(): end. DCC Server Thread Ending
[17:11:15 20E8] [GG] mainthread(): end. (2551890) Server Thread Ending
Nawiasem mówiąc, to program w logu zapisuje dokładnie, kiedy został rozłączony - dlaczego więc opcja sprawdzania co 10 sekund, czy jest połączony i wg tego ponowne łączenie?
2. W momencie, kiedy mam zminimalizowane okienko na pasku na jednym kontakcie, a napisze do mnie inny, to okno się podświetla, ale zostaje nazwa kontaktu, na jakiej poprzestałem. Jest jakaś wtyczka, czy coś da się kliknąć, żeby działało to tak jak należy?
Lista pytań:
a) Czy da się zrobić coś, żeby były widoczne awatary na liście kontaktów?
b) Czy da się zrobić coś, żeby były widoczne opisy na liście kontaktów?
c) Czy istnieje możliwość importu historii z gg,wtw, konnekta lub z gg online? Synchronizacja z gg online byłaby super.
d) Czy Miranda obsługuje wysyłanie plików przez gg?
e) Czy jest możliwość, by wysłane linki do obrazków wyświetlały się jako obrazki w oknie? Tak jak jest to w webowym gadu?
f) Czy takie same problemy i niefunkcjonalności istnieją na innych protokołach? Szczególnie to rozłączanie jest dla mnie przedziwne, bo nigdy i nigdzie w żadnym komunikatorze czegoś takiego nie spotkałem ani razu.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki przybliżające chociaż rozwiązanie problemu.