Author Topic: Nowy router i brak połączenia  (Read 114 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zukuTopic starter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Country: 00
  • Karma: 1
  • Jabber ID
Nowy router i brak połączenia
« on: 11 10 2017, 20:07:16 »
Witajcie,
mam taki dziwny problem, wymieniłem router na bezprzewodowy Huawei (połączenie LTE) i od tego momentu moja Miranda nie łączy mnie z siecią ICQ a w GG łączy mnie tylko ze statusem startowym (niewidoczny) a jak tylko zmienię status na "dostępny" lub "zaraz wracam" połączenie wskakuje na chwile ale rozłącza się po 2 sekundach i znowu wraca do statusu startowego "niewidoczny"
Dokopałem się logów w mirandzie i włączyłem je i mam coś takiego jak tylko chcę zmienić status i mnie rozłącza:
Code: [Select]
[22:21:28 2594] [GG] SetAwayMsg(): PS_SETAWAYMSG(40071, "(null)".)
[22:21:28 2594] [GG] SetStatus(): PS_SETSTATUS(40071) normalized to 40071.
[22:21:28 2034] [GG] mainthread() (27d9130): Connection closed.
[22:21:28 2034] [GG] broadcastnewstatus(): Broadcast new status: 40071.
[22:21:28 2034] [GG] setalloffline(): started. Setting buddies offline
[22:21:28 3744] [GG] avatarrequestthread(): end. Avatar Request Thread Ending
[22:21:29 2568] [GG] dccmainthread(): end. DCC Server Thread Ending
[22:21:29 2034] [GG] mainthread(): end. (27d9130) Server Thread Ending

czy miałby ktoś pojęcie co się dzieje?
« Last Edit: 11 10 2017, 20:25:51 by zuku »
 

Offline Goraf

  • Moderator
  • *****
  • Posts: 160
  • Karma: 9
Re: Nowy router i brak połączenia
« Reply #1 on: 11 10 2017, 20:41:41 »
Może coś więcej dodałyby do tego wpisy z rdzenia, być może coś się przeplata, albo ingerencja innej wtyczki. Osobiście to niewiele widzę w tym co zamieściłeś. Trochę tak jakby w ogóle się nie łączyła. A jakiś inny protokół się łączy?
(Przydatna do podglądania jest też wtyczka Console która umożliwia podglądanie logów w czasie rzeczywistym)


Przydałyby się też informacje na temat wersji Mirandy
 

Offline zukuTopic starter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Country: 00
  • Karma: 1
  • Jabber ID
Re: Nowy router i brak połączenia
« Reply #2 on: 12 10 2017, 10:45:07 »
bardzo dziwna sprawa bo mirande miałem aktualną tzn 0.95.6, ale miałem kopie sprzed kilku miesięcy ze starą wesją odpaliłem ją i wszystko na niej działa, więc na tą odpaloną przegrałem aktualny plik profilu i zaktualizowałem do najnowszej wersji 0.95.6 i wszystko już działa ;)
Mam jeszcze pytanie czy Mirangdzie-NG jest coś takiego jak był keepstatus do przywracania utraconych połączeń  - bo nie widzę?
 

Offline Goraf

  • Moderator
  • *****
  • Posts: 160
  • Karma: 9
Re: Nowy router i brak połączenia
« Reply #3 on: 12 10 2017, 14:06:30 »
Dobrze słyszeć, że już masz problem z głowy.
Co do KeepStatus, to on był w NG i w pewnym sensie dalej jest. Nie tak dawno został połączony wraz z innymi wtyczkami w jedną, StatusManager. Ale w opcjach i działaniu wszystko powinno być tak jak i wcześniej.
 

Offline zukuTopic starter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Country: 00
  • Karma: 1
  • Jabber ID
Re: Nowy router i brak połączenia
« Reply #4 on: 12 10 2017, 14:34:16 »
mam keepstatus w katalogu plugins jednażke nie pokazuje mi sie ona w spisie wtyczek w opcjach. Natomiast wrzuciłem wtyczkę statusmanager to znowu mój problem powrócił przy zmianie statusu mnie rozłącza  :(
No nic wolę już ręcznie wznawiać połączenie a mieć działający komunikator.
 

Offline Goraf

  • Moderator
  • *****
  • Posts: 160
  • Karma: 9
Odp: Nowy router i brak połączenia
« Reply #5 on: 12 10 2017, 14:51:06 »
KeepStatus powinien zostać usunięty z folderu przez PluginUpdater'a w trakcie aktualizacji, jeżeli tak się nie stało, to najlepiej usunąć go ręcznie, bo jeszcze gotów przyczyniać się do jakichś problemów (choć nie powinien, ale lepiej się ubezpieczyć). Natomiast skoro po wrzuceniu wtyczki problem powrócił, to wielce prawdopodobne że pochodzi on z ustawień KeepStatus. Sprawdź sobie czy np nie było w ustawione coś z dial-up'em Opcje->Status->Keep status
A wpisy od KeepSattus powinny się wyświetlać w logach pod kategorią rdzenia
 

Offline zukuTopic starter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Country: 00
  • Karma: 1
  • Jabber ID
Re: Nowy router i brak połączenia
« Reply #6 on: 14 10 2017, 15:12:40 »
chyba zaczęło to działać, osunąłem keepstatus, wgrałem statusmanagera ale dalej był problem rozłączania przy zmianie statusu, i w końcu zmiana ustawień w: opcje-->status-->status manager odznaczyłem tutaj "status podczas uruchamiania" oraz "advanced auto away". Po tej zmianie już mnie nie rozłącza z tą nową wtyczka - muszę jeszcze potestować czy przywróci mi status w przypadku utraty internetu.
« Last Edit: 14 10 2017, 15:19:53 by zuku »
 

Offline Goraf

  • Moderator
  • *****
  • Posts: 160
  • Karma: 9
Re: Nowy router i brak połączenia
« Reply #7 on: 14 10 2017, 15:30:19 »
Co znaczy
Quote (selected)
jak tylko wrzucę statusmanager (ostatnia wersja stable lub development)
? Chyba nie robisz tego ręcznie? Pierwsza rzecz, to taka iż nie można mieszać różnych wersji wtyczek i rdzenia, bo to prowadzi do problemów. Jak miranda jest w wersji stable to nie można tam wrzucać wtyczek z development i vice-versa. W najlepszym przypadku nie będzie działać. Jak dokładać jakieś wtyczki to tylko przez PluginUpdater.

Co do wspomnianych opcji to miałem na myśli to co na załączniku (tyle że nie sprawdziłem jak to wygląda przy polskim pakiecie językowym). To była pierwsza myśl. Ale to równie dobrze mogą być jakieś inne na tamtych zakładkach.
Natomiast żeby mieć 100% pewność, że to od modułu KeepSatuts to możesz też wcześniej przy włączonej wtyczce StatusManager wyłączyć w 'Opcje->Status->Status manager' moduł "Przywracanie statusu" i sprawdzić czy po zrestartowaniu problem znika. Jeżeli znika to zainteresowałbym się wspomnianymi wcześniej opcjami, a jeżeli tam nie będzie nic podejrzanego, to dopiero będzie można myśleć dalej.

 

Offline zukuTopic starter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Country: 00
  • Karma: 1
  • Jabber ID
Re: Nowy router i brak połączenia
« Reply #8 on: 14 10 2017, 17:20:52 »
tak, wrzucałem to ręcznie, ale nic się na szczęście nie wysypało.
mam jeszcze poboczne pytanie, co zrobić aby dodany kontakt GG w mirandzie automatycznie dodawał mi się też w WEB Gadu?
 

Offline Goraf

  • Moderator
  • *****
  • Posts: 160
  • Karma: 9
Odp: Nowy router i brak połączenia
« Reply #9 on: 14 10 2017, 18:07:32 »
Wydaje mi się, że to z GG może być niemożliwe, ze względu na dość przestarzałą wtyczkę. Przypuszczam, że zwyczajnie tego nie potrafi.
 

Offline Goraf

  • Moderator
  • *****
  • Posts: 160
  • Karma: 9
Re: Nowy router i brak połączenia
« Reply #10 on: 15 10 2017, 19:02:09 »
Dzisiaj była mała poprawka do wtyczki StatusManager w wersji rozwojowej. Być może rozwiąże ona i ten problem jeżeli nie była to kwestia usatwień