Author Topic: Kasowanie kontaktów z bazy  (Read 14870 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline yoGhurt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #30 on: 15 09 2014, 22:20:54 »
Clist_modern i nicer odpowiada tylko za wyświetlenie kontaktu a nie za pobieranie danego kontaktu dlatego bym porzucił ten pomysł a przynajmniej zostawił go jako opcja do sprawdzenia gdy inne pomysły zawiodą.

Trzeba by się zagłębić w dane tych "niezniszczalnych kontaktów" - muszą mieć jakąkolwiek informacje w sobie, jeżeli są pobierane i identyfikowane jako oddzielne 5 zbiorów danych a nie jeden lub wcale.
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #31 on: 15 09 2014, 22:44:14 »
Poprawka do :
"Kontakty z FB zaskoczyły mnie tym, że nie pokazują "last seen" przy PPM. Przed skasowaniem profilu FB było to dostępne, po wczytaniu na nowo nie ma "
Pokazują. Po Założeniu od nowa konta FB to akurat trzeba było ustawić w opcjach  :)


Post Merge: 16 09 2014, 07:40:41
No  to by było na tyle eksperymentów  :o :o :o .
Wszystko było fajnie w Mirandzie z podczyszczoną bazą do momentu kiedy nie zaczęłam czegoś psać na FB ( wiadomości ). FB to łyknął ale oprócz tego jest też czat Skype . Skype pokazał powiadomienia o wydarzeniach a po ich wyświetleniu zrobiło się wielkie bum !!! >:(. Komunikat w załączeniu.
Miranda już się nie podniosła. ( profil został trwale uszkodzony ). Incydent powtarzalny. Zrobiłam to ponownie czyli jeszcze raz konwersacja na FB i sprawdzenie komunikatu Skype - efekt identyczny.
No to wracam do starej może zbyt obszernej, ale za to niezniszczalnej bazy.  :'( :'( :'(
Muszę trochę odpocząć od "ręcznych robótek" przy Mirandzie. :) :D ;) :)

Post Merge: 16 09 2014, 10:56:15
Nie wytrzymałam i wróciłam do tej podczyszczonej ( FB ) bazy Mirandy. Tym razem zanim zaczęłam coś pisać na FB to skasowałam a następnie od nowa dodałam konto Skype Classic. Jest to o tyle upierdliwe, że na liście pojawia się milion kontaktów xmpp  ( załącznik 1 ), które kontaktami z prawdziwego zdarzenia stają się dopiero wtedy , gdy odpowiadający im kontakt z FB stanie się dostępny. Zmieniają wtedy nazwę  (niestety nie położenie na liście ) na nazwę zgodną z nazwą kontaktu FB .Ale pisanie po "odświerzeniu" Skype nie powoduje już uszkodzenia profilu więc będę dalej męczyć tą bazę. :D
Dla specjalistów mam załącznik nr 2 gdyż w trakcie pisania tego postu Miranda się wysypała z przyczyn wcześniej znanych ( Modern Contact List ) - ja w nią nie ingerowałam, ale ruch na liście odbywa się nieustannie .
 Pozdrawiam :)


Post Merge: 16 09 2014, 11:12:56
I jeszcze jedno zanim zapomnę  :)

To, że nie wyrażam akceptacji na zaproszenie do znajomości ( komunikat w Mirandzie ) w żaden sposób nie koresponduje z tym co się dzieje na FB. Tam zaproszenie do znajomości figuruje w dalszym ciągu ( to co zrobiłam w Mirandzie na FB nie dociera). Natomiast odrzucenie zaproszenia w Mirandzie powoduje i tak dopisanie delikwenta do listy, a skasowanie go powoduje dopisanie do listy już bez ostrzeżenia ( bez pytania o zgodę )  :o
« Last Edit: 16 09 2014, 11:12:56 by szania »
 

Offline Myshor

Odp: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #32 on: 16 09 2014, 19:20:25 »
Dzisiaj jestem z deka wypalony psychicznie to za dużo nie popomagam, ale tak się zastanawiam:

Ile miałaś osób obserwowanych? Czy to nie będzie ilościowo to coś dziwnego co na liście ląduje?

Z kontaktami fejsowymi zmigrowanymi przez plugin Skype się nie wypowiem. Jak był Skype ze Skypekit to miałem obsługę Skype w mirandzie. Jak mam włączać skype i tak ze Skype Classic zainstalowanym to plugina do Skype nie mam wcale.

Mówicie, że nie czepiać się listy kontaktów. Z tego co przeglądałem forum - coś ostatnio było poprawiane w modern, bo też się z kontaktami knociło. Na szybko teraz nie znajdę co. Więc odrzucanie od razu, że lista kontaktów nie ma znaczenia ja też od razu odrzucam. :P

Tyle ode mnie dzisiaj. Czacha mi dymi dzisiaj - trzeba ograniczyć myślenie. Heh

Fear my anger, fear my power.
I'm Dark Angel undercover.
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #33 on: 18 09 2014, 07:30:57 »
Tak sobie myślę, że dużą winę za ten bałagan ponosi sam Facebook. Skype klasyczny pobiera z jego bazy kontakty i według mnie zasysa kontakty błędne również (załącznik). Wszystkie te Facebook User na liście "Skypowej" są prawdopodobnie tymi, które wcześniej widniały w mojej bazie Mirandy jako podwójne. Ten wyróżniony to pewnie duplikat użytkownika Zielona Góra. A ten pod nim wygląda na duplikat kontaktu Jerzy Polska.  Oba te kontakty miałam w bazie Mirandy przed wyczyszczeniem podwójnie. Aktualnie są w Mirandzie pojedynczo ale po włączeniu wtyczki SkypeClassic pojawią się jako niezidentyfikowane xmpp.... :'(
 

Offline Myshor

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #34 on: 18 09 2014, 19:27:28 »
To tyle już się domyśliłem, że Skype Classic chyba nie do końca jest zaimplementowany na kontakty facebook-owe w Skype.

Reasumując... Na profilu odpalonym (stworzonym) od zera, z dodanym jedynie facebookiem też się knoci?

Jak tak to można będzie coś zgłosić dalej - bo ja nie widzę nic na Trac-u ani w wątku o facebooku.
Ale to jutro... w weekend jestem mniej rozkojarzony. :)

P.S. Jak popatrzyłem na Trac i zgłoszone błędy, to od kiedy Skype na Skypekit jest wymarłą wtyczką, to nagle Skype Classic jest strasznie zabugowany. W sensie - teraz wychodzi ile rzeczy w nim jest niepodokończane. Lepiej faktycznie skype oddzielnie włączać.

« Last Edit: 18 09 2014, 19:30:53 by Myshor »

Fear my anger, fear my power.
I'm Dark Angel undercover.
 

Offline yoGhurt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #35 on: 18 09 2014, 20:29:17 »
A jak sytuacja wygląda gdybyś odłączyła konto FB w oryginalnym kliencie skype, wyczyściła profil i ograniczyła się tylko do kontaktów Skypowych a potem ponownie zrobiła czysty profil Mirandy tylko z FB? Chcę wyłączyć ewentualne problemy na linii Skype - Facebook.
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #36 on: 19 09 2014, 10:51:43 »
  yoGhurt  Jest mały problem  >:(   Nie bardzo widać możliwość usunięcia listy " facebookowej"  z aktualnego konta Skype.  :(  Zakładać konto od nowa ? To jakiś bezsens . A swoją drogą to chyba niemożliwe, żeby nie dało się tych list kasować.   :PUNISH:
 

Offline Goraf

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #37 on: 19 09 2014, 15:33:38 »
Co do Skype to sprawa jest taka, że było kilka aktualizacji do wtyczki, więc jak chcecie coś sprawdzać to wyłącznie na wersji rozwojowej ma to sens.
Co do FB, to jeżeli nie idzie dojść skąd się biorą rzeczy, to aby coś zdziałać, Robyer musiałby mieć dostęp do konta na którym to się dzieje (zresztą taka propozycja już z jego strony padła, jednak oczywiste jest że nie każdy się na coś takiego zgodzi)

Szania czy od kiedy usunęłaś metakontakty jakiś crash się powtórzył? I jeszcze, czy stoi coś na przeszkodzie żebyś używała wersji rozwojowej?
« Last Edit: 19 09 2014, 16:07:36 by Goraf »
 

Offline yoGhurt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #38 on: 19 09 2014, 18:11:03 »
  yoGhurt  Jest mały problem  >:(   Nie bardzo widać możliwość usunięcia listy " facebookowej"  z aktualnego konta Skype.  :(  Zakładać konto od nowa ? To jakiś bezsens . A swoją drogą to chyba niemożliwe, żeby nie dało się tych list kasować.   :PUNISH:

Jeżeli odłączyłaś konto https://support.skype.com/pl/faq/FA10789/jak-od-aczyc-lub-ca-kowicie-usunac-konto-facebooka-ze-skype-a to spróbuj jeszcze usunąć aplikację Skype z ustawień konta Facebook https://www.facebook.com/help/170585223002660
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #39 on: 19 09 2014, 21:04:03 »
yoGhurt    Nie było problemu z usunięciem Skype z aplikacji w Facebooku, natomiast jeśli chodzi o Skype to problem istnieje. Skype zachowuje się jakbym nigdy nie podłączała do niego konta na FB ( dostępne są tylko opcje umożliwiające połączenie konta z FB  załącznik ) ale równocześnie mogę wyświetlić całą listę znajomych z FB.

Goraf     chyba były jakieś crashe. Nie ma żadnego problemu z przejściem na wersję rozwojową. Mogę to zrobić natychmiast. Czy symbole debugowania w katalogu głównym należy uaktualnić  ( odświerzyć )?  Aktualizacja do wersji rozwojowej z symbolami debugowania kończy się komunikatem o błędzie  :)  No i co z tymi metakontaktami ? Nie używać ? -  są takie wygodne :'( :'( :'(
« Last Edit: 19 09 2014, 21:18:49 by szania »
 

Offline Goraf

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #40 on: 19 09 2014, 21:22:43 »
Ponoć coś na co wskazywały crashe powinno już być naprawione w rozwojowej. Przejdź na tę z symbolami. Co do metakontaktów, to z mojej strony masz wolną rękę. Jak coś się wysypie to najwyżej będą poprawiać.

Tak przy okazji to Skype'a masz w aktualnej wersji? A skoro zachowuje się jakbyś nigdy nie podłączyła do niego konta, to bym się zastanowił nad spróbowaniem zrobienia tego i wtedy wyłączenia. Ale to poczekaj co yoGhurt powie w tej kwestii, może będzie miał jakiś pomysł.
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #41 on: 19 09 2014, 21:38:43 »
Też już o tym myślałam :) . ( połączenie Skype z Facebookiem ). Aktualizacja do wersji rozwojowej z symbolami nie przechodzi ( komunikat o błędzie). Zostaję przy rozwojowej. Co z tymi plikami w katalogu głównym ?. Gdzieś czytałam, że należy je na nowo wgrywać po każdej aktualizacji.
 

Offline Goraf

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #42 on: 20 09 2014, 08:39:21 »
Jaki komunikat? Czy może jest to coś na temat błędu w trakcie szukania aktualizacji?
« Last Edit: 20 09 2014, 08:56:42 by Goraf »
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #43 on: 20 09 2014, 09:29:43 »
Dokładnie tak ( załącznik ) . Natomiast aktualizacja do wersji rozwojowej przebiega sprawnie - ostatnia dziś rano. Tyle, że znowu są nieaktualne pliki *.pdb w katalogu głównym Mirandy  :( .
 

Offline Goraf

Odp: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #44 on: 20 09 2014, 09:39:24 »
Zmień ponownie na rozwojową z symbolami. Wejdź w edytor profilu, znajdź w ustawieniach folder PluginUpdater, usuń go całego i zrestartuj Mirandę. Powinno pomóc na ten problem. Mi pomogło. A wtedy będzie sobie te pliki aktualizował jak trzeba. Bo on nie po każdej aktualizacji ściąga wszystkie. A tylko od wtyczki która jest aktualizowana