Author Topic: Kasowanie kontaktów z bazy  (Read 15121 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Kasowanie kontaktów z bazy
« on: 10 09 2014, 07:09:10 »
Witam wszystkich

Mam w bazie kilka "niezniszczalnych" kontaktów. Ilekroć je skasuję tyle razy pojawiają się po restarcie.   >:(  Dbchecker też na nie nie działa. Czy jest jakiś inny sposób.  Są one o tyle "upierdliwe", że prawdopodobnie przez nie co jakiś czas Miranda NG wywala się z komunikatem :

"Likely cause of the crash plugin: Modern contact list
Exception: Access Violation at address 13430974. Reading from address 00000000."  :'(
 
Ma ktoś może jakiś pomysł  ?
 

Offline Goraf

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #1 on: 10 09 2014, 17:05:45 »
Jakiś by się znalazł. Np. o ten:
http://forum.miranda-ng.org/index.php?topic=2291.0
A zwłaszcza te punkty związane z awariami. Postaraj się dołączyć dobre raporty. A i tak przy okazji może trochę więcej informacji jak:
* kontakty jakich protokołów
* czy widnieją jakoś inaczej jak reszta
* czy są widoczne na liście kontaktów (bo piszesz, że masz w bazie ale to nie równoznaczne)
Tyle na razie przychodzi do głowy
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #2 on: 10 09 2014, 21:32:34 »
Dzięki za szybką odpowiedź. Faktycznie było mało precyzyjnie. A więc tak:
Owe kontakty widnieją na liście. Wrzuciłam je wszystkie do osobnej grupy  (BBB - jak byle co). Chodzi mi głównie o te z facebooka, bo pozostałe znikną gdyby wyłączyć klasycznego Skype.
Dołączam listę, version.info i crashxxx.txt
 

Offline Goraf

Odp: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #3 on: 11 09 2014, 16:56:32 »
No to tak. crashreport nie jest tym poprawnie wyprodukowanym. Potrzebujesz symboli debugowania które należy wypakować do folderu mirandy. Pobierz np stąd: http://miranda-ng.org/pl/downloads/

Jak wyglądają złe i poprawne raporty jest na tej stronie (tak pod koniec są linki do przykładów): http://wiki.miranda-ng.org/index.php?title=Raport_awarii
Jak błędy się ponowią to powinny się wyprodukować dobre raporty a wtedy dołącz.

Czy te kontakty to masz również normalnie na liście tylko z imieniem i nazwiskiem, a to są duplikaty? Sprawdź np tak że ten numer dodaj do adresu facebook'a w przeglądarce np: https://www.facebook.com/123512356124

Czy usuwanie tych kontaktów to było normalnie z listy klikając prawym i usuń czy przez dbeditor?
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #4 on: 11 09 2014, 17:53:04 »
Nad raportami popracuję - to dla mnie nowość pobrałam linki i powalczę :). Natomiast te kontakty próbowałam znależć na FB ale ich nie znajduje, więc albo to są błędne numery albo kontakty zlikwidowane ( może ktoś skasował konto ) :)
Próbowałam usunąć te kontakty prawym klawiszem myszy i usuń.
Chciałam też przeczyścić bazę poprzez : start /B Miranda32.exe /svc:dbchecker ale też efektów nie było widać :(

A teraz kolejny problem - po aktualizacji z symbolami debugowania czepia się skypa  : " ERROR : Skype not running / too old / working !"
« Last Edit: 11 09 2014, 18:25:01 by szania »
 

Offline Goraf

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #5 on: 11 09 2014, 18:41:59 »
Co rozumiesz przez aktualizację w tym ujęciu? Że przez pluginUpdater? Bo wystarczyło pobrać archiwum z symbolami i wypakować
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #6 on: 11 09 2014, 22:00:31 »
Tak  - aktualizowałam przez plugin. Już jest w porządku - to Skype  ( ten klasyczny  nie z mirandy ) się czepiał..
« Last Edit: 11 09 2014, 22:15:20 by szania »
 

Offline Goraf

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #7 on: 12 09 2014, 06:27:21 »
Miałaś wersję stabilną, a przez plugin nie da się zaktualizować do niej z symbolami debugowania. Czy to oznacza, że zaktualizowałaś do wersji rozwojowej z symbolami?

A te kontakty jeżeli uważasz że są Ci niepotrzebne to możemy spróbować je usunąć poprzez wtyczkę dbeditor i zobaczyć co wyjdzie. Tylko oczywiście zrób sobie wcześniej jakąś kopię zapasową profilu
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #8 on: 12 09 2014, 06:50:42 »
Tak jak piszesz, ale potem zrobiłam to jeszcze raz ale już ręcznie. , bez zmiany wersji programu. Póki co nic się nie wywaliło, więc nie mam dobrego crashloga :) .  Oczywiście, że chcę się pozbyć tych kontaktów.  Czekam na instrukcje :)
 

Offline Goraf

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #9 on: 12 09 2014, 11:09:17 »
Jeżeli Twoim celem było sprawić bym nic nie zrozumiał, to udało Ci się to wzorowo  ;) Teraz to już nie mam pojęcia jaką wersję masz, ale w sumie nie aż takie to nam teraz potrzebne.
To żeby usunąć kontakty potrzebujesz wtyczki dbeditor. Zanim zaczniesz z nią działać zrób sobie kopię zapasową profilu jak nie masz. Następnie wejdź w Menu -> Baza danych -> Edytor profilu i tam poszukaj w sekcji kontaktów te konkretne i z prawokliku usunąć.
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #10 on: 12 09 2014, 12:06:32 »
Sorry za skróty myślowe .
Na początku rzeczywiście aktualizowałam Mirandę do wersji rozwojowej z symbolami przez pluginUpdater, ale potem cofnęłam się do poprzedniej wersji i  wypakowałam archiwum z symbolami do katalogu głównego (stabilnej ) Mirandy.
Zaraz biorę się za usuwanie kontaktów przy pomocy przy pomocy wtyczki dbeditorpp. 
.
Niestety efekt taki jak poprzednio skasowane kontakty pojawiają się ponownie :(
Właściwie nie ma  żadnej różnicy czy kasuje się recznie z listy, czy przy pomocy wtyczki. Po skasowaniu znikają z grupy do której je wrzuciłam, żeby nie zaśmiecały mi listy a po chwili pojawiają się w grupie głównej  :(
« Last Edit: 12 09 2014, 12:14:31 by szania »
 

Offline Goraf

Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #11 on: 12 09 2014, 12:15:19 »
A jak weźmiesz i sprawdzisz dane takiego kontaktu (z listy kontaktów prawym itd) to są jakieś czy też nic?
 

Offline szaniaTopic starter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Country: pl
  • Karma: 0
Re: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #12 on: 12 09 2014, 12:27:44 »
Właściwie nic tam nie ma - w aktywnościach dzisiejsza data a poza tym nic. Jeszcze awatar ale oczywiście nic konkretnego tylko tak jak widać na liście


« Last Edit: 12 09 2014, 12:37:44 by szania »
 

Offline Myshor

Odp: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #13 on: 12 09 2014, 20:44:16 »
Widzę podobną sytuację jak ja kiedyś miałem z kontaktami z facebooka.
Robyer nie mógł znaleść o co chodzi, a rozwiązanie znalazło się samo.

Otóż pewnego razu mój profil trafił szlag i nie dało się go odratować.
Po zaczęciu od zera okazało się, że kontakty z facebooka obsługiwane są teraz tak, że wpisuje się w konfiguracji pluginu, gdzie mają być. Po czym nic się ich nie dodaje ani nie usuwa. Wszystko idzie samo i samo się uaktualnia.

Radzę Ci Szania stworzyć nowy profil. Dodać samo konto facebooka. Przed pierwszym logowaniem ustawić w opcjach pluginu nazwę grupy w jakiej będą trzymane kontakty.

Po zalogowaniu zobaczyć czy są te dziwne cyferkowe i inne z błędami.
Jak nie to na swoim profilu co masz zrobić podobnie.

Czyli usunąć konto fejsa na chwilę.
Wywalić wszystkie kontakty fejsowe jeżeli zostały z listy kontaktów.
Dodać konto fejsowe na nowo - ustawić tak jak próbnym profilu.

Jak to nie pomoże, to nie znam podpowiedzi.

P.S. Te cyferkowe kontakty odpowiadały kontaktom już dodanym, po prostu plugin głupiał, że ma być kontakt z nazwą co już jest na liście. Co ciekawe działało się to tylko dla ludzi korzystających z Messengera.

W każdym razie. Jak męczyłem Robyer-a w tym temacie tak temat zniknął od kiedy ustawiłem fejsa tak jak tutaj opisałem.

(Wiem, teraz mnie będzie pewnie ciężko zrozumieć. :P )

Fear my anger, fear my power.
I'm Dark Angel undercover.
 

Offline Goraf

Odp: Kasowanie kontaktów z bazy
« Reply #14 on: 12 09 2014, 20:56:54 »
Jasne, spróbować zawsze można. Różnica jednak taka że to nie są zdublowane kontakty a raczej całkowicie nie istniejące (nie wiem czy też tak miałeś). Oprócz tego co mówisz można też sprawdzić na kopii profilu czy aktualizacja do wersji rozwojowej tego nie naprawia. Akuratnie do facebook'a zmian było nie mało