Tyle co używam i wiem z doświadczenia:
1. Czy Miranda NG w pełni obsługuje nowy protokół GG?
I tak i nie... Wysokie numery działają, ale nie ma prezentów i innych dziwnych rzeczy jak...
2. Czy synchronizowana jest lista kontaktów? Mam tu na myśli to czy jak np. usunę kontakt w komunikatorze GG (i odwrotnie) to on usunie się też automatycznie w Mirandzie?
Jak właśnie to... Lista kontaktów GG jest przechowywana lokalnie i lokalnie z niej usuwasz. (oczywiście można zrobić eksport na serwer i import z serwera, ale to nie dokładnie to samo co w nowym GG - szczególnie jak się chce porównać z wersją z telefonu).
3. Czy wiadomości, które piszę za pomocą Mirandy NG zapisują się również w archiwum GG?
Tego nie wiem... Nie sprawdzałem. Z tego co teraz zobaczyłem, nie pamięta pisanych przez nas.
4. Czy Miranda NG wyświetla na naszej liście kontaktów kto nie ma nas w znajomych?
Eeee... yyy... to ja jestem starej daty, ale nie wiem.
5. Czy Miranda NG wyświetla, że dany kontakt korzysta z GG w telefonie?
Możliwe, ale w swoich ustawieniach listy kontaktów nie mam nic takiego widocznego.
6. Czy Miranda NG wyświetla podstawowe informacje o aktywności kontaktu, a mianowicie kiedy był ostatnio dostępny itp.?
Na pewno wyświetla pobierając z archiwum kiedy była ostatnia wiadomość od kontaktu, dostępności nie widzę.
7. Czy Miranda NG wyświetli informacje, że ktoś chciał z nami nawiązać rozmowę wideo za pomocą GG?
No idea... Nikt nie próbował nawiązać ze mną rozmowy wideo.
8. Czy Miranda NG wyświetli informacje, że ktoś zaprosił nas do znajomych w GG?
Nie wiem... ale wiem, że jak coś takiego weszło w GG to ja muszę się zastanowić nad zrezygnowaniem z nowych znajomości na GG.
9. Czy Miranda NG wyświetli informacje, że ktoś zaprosił nas do zagrania w grę na GG?
O boże... na szczęście nie.
10. Czy w Miranda NG znajduje się opcja "ogranicz dostęp", która dla wybranego kontaktu usuwa m.in opis. Fajnie byłoby, gdyby mogła też ukrywać status dla wybranego kontaktu, tak jak to jest w innym komunikatorze.
Miranda ma ustawienie - status tylko dla znajomych. Masz kogoś na liście widzi twój status, nie masz nie widzi.
11. Czy Miranda NG dobrze obsługuje przysyłanie /odbieranie plików/obrazów z komunikatorem GG?
Kiedyś wiem, że działało. Teraz do przesyłania się normalnie maila używa.
12. Czy Miranda NG obsługuje OTR?
Do znajomych jak napiszę a ich nie ma dochodzi, tak samo do mnie. Yup. Jak najbardziej.
Jakie wtyczki polecacie zainstalować zaraz po instalacji Mirandy NG, aby korzystanie z komunikatora było przyjemniejsze?
A to to dla każdego coś innego. Trzeba kombinować samemu, albo zacząć od przygotowanego wcześniej pack-a.