Miranda NG Official Community Forum

Other languages speaking Miranda NG users => Polski => Topic started by: red-red on 16 10 2014, 08:12:30

Title: News Agregator wywala mirkę
Post by: red-red on 16 10 2014, 08:12:30
Dzień Dobry !
Mam problem z wtyczką newsaggregator. ver.0.0.0.1 . Po uruchomieniu mirki z wtyczką , program wywala się w czasie kilkunastu sekund. Jeśli wytrzyma dłużej to wystarczy wejść w opcje i już leży. Nie mogę zgłosić błędu, bo nie mogę się zarejestrować na stronie (błąd caphta).
Może ktoś zna jakieś rozwiązanie problemu, może zgłosić błąd, lub używa innej wtyczki do rss (jeśli taka jest).
Logi z ostatniego crasha w załączniku. 
Można dodać tylko jeden załącznik ?
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 16 10 2014, 08:32:21
Można dodać 6 załączników. Dodaj tylko pliki txt. Zanim też prześlesz to upewnij się że logi są dobre.
http://wiki.miranda-ng.org/index.php?title=Raport_awarii
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: watcher on 16 10 2014, 15:11:08
Can i get URL for RSS that crashes?
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 22 10 2014, 23:01:05
Mam ten sam problem,wywalający mirkę RSS:

http://allegro.pl/rss.php/cat?category=122324

:(((((((
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 23 10 2014, 05:30:29
A gdzie raport (logi)?
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 23 10 2014, 12:34:20
Zainstalowałem crashdumpera, odtworzyłem błąd a logów nie widzę... co za bezsens, da się gdzieś skonfigurować określoną lokacje, gdzie maja być zapisywane?!
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 23 10 2014, 12:51:29
To nie jest bezsens. A w linku było napisane gdzie zapisywane są logi no chyba że nie czytasz instrukcji. Tak samo w momencie wystąpienia błędu crashdumper pyta czy skopiowac raport do schowka. Wystarczy odpowiedzieć twierdząco i później wkleić w notatnik - zapiszesz gdzie chcesz.

... to w folderze CrashLog (w katalogu z Twoim profilem) znajdziesz kompletny raport ...
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 23 10 2014, 13:59:14
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, błąd odtwarzam bez problemu, a folderu CrashLog po prostu nie ma, crashdumper o nic nie pyta, mirka po prostu się wywala, najczęściej bez komunikatu o błędzie - po prostu najeżdżam kursorem na ikonkę w trayu, a ta nagle znika bo program zdążył wywalić się 5 min temu bez komunikatu o błędzie...
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 23 10 2014, 14:34:03
To jeszcze dla pewności napisz czy w 'Opcje -> Wtyczki' pokazuje, że crushdumper jest załadowany i podpięty. I dołącz VersionInfo
http://wiki.miranda-ng.org/index.php?title=Informacje_o_wersji_(Version_Info)
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 23 10 2014, 14:55:21
Crashdumper jest włączony w opcjach wtyczki.
W załączniku info
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 23 10 2014, 15:17:04
Nie udaje się odtworzyć tego błędu. Czy na tym kanale RSS masz jakieś inne niż domyślne ustawienia? Robisz może coś konkretnego żeby odtworzyć błąd?

Potrafisz uruchomić mirkę z parametrem /debug , czy może potrzebujesz instrukcji? Jak nie potrzebujesz instrukcji, to tak ją uruchom. Może pomóc coś wyłapać.
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 24 10 2014, 00:09:42
odświeżanie ustawiam na 1 minute; mirka wysypuje się w czasie od 30 sekund do 5 min.
Title: Odp: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 24 10 2014, 07:26:13
A jakieś zmiany w wyświetlanym formacie? (jak tak to najlepsze było by zdjęcie)
A co z odpaleniem z parametrem? Udało Ci się? Wyłapało raport?
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 24 10 2014, 09:32:11
Nic nie zmieniam w wyświetlanym formacie.

Jeśli podasz link do opisu lub napiszesz w kilku zdaniach, co mam dokładnie zrobić, by uzyskać raport o błędzie, spróbuję go otrzymać.
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 24 10 2014, 10:37:03
Najprościej to pewnie zrób sobie skrót do mirandy i w jego właściwościach dopisz do ścieżki parametry. Powiedzmy że masz plik w c:\Pulpit\Miranda\miranda.exe to we właściwościach skrótu do ścieżki daj żeby było
Code: [Select]
C:\Pulpit\Miranda\miranda.exe /profile=tu_nazwę_profilu /debugUruchom normalnie przez tak utworzony skrót i sprawdź czy coś wyłapie przy błędzie
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 24 10 2014, 17:29:33
Odpaliłem tak, jak napisałeś:

Miranda NG has stopped working

A problem caused program to stop working correctly.
Windows will close program and notify you is solution is available.

I tyle... nadal brak logów, choć crashdumper był włączony... :(
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 24 10 2014, 20:04:24
Sprawdź proszę czy plik wtyczki z załącznika naprawia problem i daj znać.

Przy okazji (wiem że może upierdliwe, ale ciągle mają wątpliwości czy właczony) sprawdź z tym dbchekerem czy w opcjach wtyczek jest nie tyle zaznaczony co i ikonka wtyczki pokazuje, że jest załadowana. Ostatnio tak miałem, że mimo iż powinna być załadowana nie była - co mnie zdziwiło. 
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 24 10 2014, 21:04:22
Nope, nie pomogło :( program nadal się wykrzacza.
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 24 10 2014, 21:17:11
No to będą kolejne próby.
I czy możesz odpowiadać na wszystkie rzeczy wraz, żebym nie musiał powtarzać pytań? Co z drugą częścią mojej ostatniej wiadomości?
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 25 10 2014, 07:55:07
Podsumujmy i ustalmy fakty, bo zaczyna się mieszać. Także:
Wiemy że Mirandę wywala i że jakby nie łapie logów. Tyle. To pewniki jakie widzimy z naszej strony.

A teraz ustalanie:
Czy jest sprawdzone że crushdumper się ładuje? Potwierdź to o co pytałem w ostatnich wiadomościach.
Skąd pewność, że to wina NewsAggregator'a?

Sprawdź w tej kolejności i odpowiedz.  Wtedy da to szerszy pogląd na problem.
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 25 10 2014, 12:18:32
>Czy jest sprawdzone że crushdumper się ładuje? Potwierdź to o co pytałem w ostatnich >wiadomościach.

Wydaje mi się,  że potwierdziłem - jeśli wejdę w Opcje -> wtyczki to przy crashdumperze mam "v" i ikonkę fioletowej wtyczki WPIĘTEJ do kontaktu, ponadto w pasku menu mirki mam obok "świateł drogowych" ikonkę z niebieskim V i jakby podkładką do pisania.

>Skąd pewność, że to wina NewsAggregator'a?

Jeśli dodam wspomniany kanał (http://allegro.pl/rss.php/cat?category=122324 ; innych nie próbowałem) program wysypuje sie w czasie od 30 sekund do kilku minut, po restarcie to samo, i to samo... wystarczy usunąć kanał a działa zajebiście stabilnie.

>Czy Miranda wywala się z wyłączoną wtyczką?

Nope, wtyczka może być włączona, jak długo nie jest dodany żaden kanał jest OK.

>Czy błąd występuje gdy ten kanał jest wyłączony?

Nope - jak wyżej.


>    Czy jeżeli całkowicie wyłączysz automatyczne sprawdzanie kanałów i posprawdzasz ten >kanał ręcznie, to czy występuje awaria?
>   Czy jeżeli usuniesz ten kanał i utworzysz go na nowo, to sytuacja dalej ma miejsce przy >automatycznym/ręcznym sprawdzaniu?

Nie wiem, sprawdzę wieczorem na spokojnie.
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 25 10 2014, 13:36:54
To do tych testów użyj pliku wtyczki z załącznika w tym poście i utwórz dodatkowo netlog.
http://wiki.miranda-ng.org/index.php?title=Raport_po%C5%82%C4%85cze%C5%84
W opcjach raportu wybierz tylko dziennik rdzenia i newsaggregator. Pamiętaj żeby zrobić kopię raportu przed wyłączeniem opcji raportowania lub przed ponownym włączeniem Mirandy, gdyż w innym wypadku zostanie on nadpisany a tym samym stracony.
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 26 10 2014, 15:04:21
Nadal się zwiesza.
Logi:

https://www.dropbox.com/s/iro2h61s74rzf2v/netlogs2.zip?dl=0

i

https://www.dropbox.com/s/xm4hiuc2o3v2zkk/netlogs.zip?dl=0

Spakowałem, bo w cholerę te pliki zajmowały; za pierwszym razem zapomniałem zaznaczyć że tylko agregator i core i zrobiłem z wszystkiego (netlogs.zip); potem zrobiłem już selektywnie (netlogs2.zip), ale wcale nie wyszły mniejsze pliki.
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Goraf on 26 10 2014, 15:37:01
Czy te logi były są robione na automatycznym sprawdzania tego kanału? I to było tak że chodziło do momentu awarii i wtedy jego kopia?

A co z tym ręcznym sprawdzaniem przy wyłączonym automatycznym sprawdzaniu? (dwa ostatnie pytania) Przetestowane? Jak tak to jakie wyniki?

A crushdumpera nie wyłączaj. To że czegoś nie udaje mu się wyłapać (jak w tym szczególnym wypadku) nie oznacza że nie działa. Działa i odwala swoją robotę.

Dostałem też informację, że w logach jest wszystko w porządku.
Title: Re: News Agregator wywala mirkę
Post by: Imri on 26 10 2014, 19:07:56
crashdumpera akurat wyłączyłem bo cenię sobie minimalistyczny wygląd i nie lubię niepotrzebnych ikonek, a i tak nie generował żadnych logów, mogę włączyć ponownie, jeśli trzeba będzie jeszcze coś sprawdzić.

Mogę odświeżyć kanał ręcznie kilka razy i się nie wiesza tego powodu - mam na myśli, że nie wiesza się wmomencie ręcznego odświeżania

Tak, kiedy logi były robione automatyczne sprawdzanie kanału było ustawione na 1min, mam wrażenie że z tą ostatnią wersją wtyczki wiesza się nieco wolniej - tj po kilku minutach a nie po kilkudziesięciu sekundach, czyli kilka razy kanał odświeża zanim się wywali. Zazwyczaj nie ma żadnego komunikatu o błędzie - po prostu w pewnej chwili najeżdżam kursorem na ikonkę w trayu, aby sprawdzić czy jeszcze program działa i ikonka w tym momencie znika...

Pliki były zgrywane po zwiesze - tj zobaczyłem że wisi (bo mi ikonka znikła pod kursorem) przegrywałem plik z katalogu Logs w profilu użytkownika i uruchamiałem program ponownie.